Yazılıma Nasıl Başladım?

4 Temmuz 2023by Mehmet Tek0

Bir işletme mezunu olarak yazılım öğrenmeye sıfırdan 2017 yılında başladım. Şu an bir yazılım şirketimiz var ve e-ticaret satıcıları için Rexven platformunu geliştiriyoruz. 

Bu yazılım öğrenme ve proje geliştirme sürecinde birçok tecrübe elde ettim. Bu süreçte yanlış yönlendirmeler dolayısıyla ciddi bir zaman kaybettim. Yazılım öğrenirken önemli konulardan birisinin doğru bir yol haritası olduğunu düşünüyorum. 

Peki neden yazılım öğrenmeye başladım?

Dünyada en değerli 500 şirket arasında Türkiye’den çıkmış hiçbir girişim yoktu. Hedefim bir teknoloji şirketi kurmak ve en değerli 500 şirket arasına girerek bunun yapılabilir olduğunu göstermek. Aslında bir teknoloji şirketi kurmak için yazılım öğrenmeye başladım. 

Nasıl başladım? 

İnternette araştırmaya başladım. Önce çok kısa mobil uygulama (Swift) denedim. İlk öğreneceğim programlama dili olduğu için biraz zor geldi açıkçası. Sonra yazılıma yeni başlangıç yaparken en hızlı ve kolay öğrenilen dilin Python olduğunu öğrendim ve çalışmaya başladım. 

YouTube’dan videolar izlemeye başladım ama içerik çok karışıktı. Udemy platformunu keşfettim. Udemy’den Mustafa Murat Coşkun Python kursunu aldım. Sonra yabancılardan kurslar almaya başladım. Jose Portillo’nun Python temelleri, veri bilimi, makine öğrenmesi kurslarını izledim. 

Yapay zeka tarafı baya ilgimi çekmişti. Python dilinin çok gelişmiş olduğu makine öğrenmesi, derin öğrenme, doğal dil işleme konularında birçok kurs izledim. 

Bu konularda en iyi kaynaklar İngilizce ve yabancı kaynaklar ama en az onlar kadar iyi olan iki eğitmeni baya izledim ve beğendim. 

1.Vahit Keskin (Veri Bilimi Okulu)

2.Datai team

Yapay zeka konuları ile ilgilenirken robotlara girmemek olmaz. Robotik tarafında da bir süre çalıştım. Hatta başlangıç seviyesinde robotik kodlama eğitimi çekip Udemy’de yayınladım.

Bu konular çok ilgimi çekse de aslında ileri seviye konulardı. Ben bir startup kurmak istiyordum ve yapay zeka, robotik gibi konularda bir startup kurmak başlangıç açısından çok zordu. Web uygulaması geliştirmenin daha mantıklı olduğuna karar verdim.

Web teknolojilerini araştırmaya başladım. Etrafımdaki Türk yazılımcılara sorduğumda birçoğu Asp.net – C# ve Php öğrenmemi tavsiye etti. Her ne kadar Türkiye’de bu diller ön planda olsa da dünyada JavaScript teknolojilerinin daha ön planda olduğunu sonradan öğrendim. 

Web uygulaması geliştirmeye ilk başladığımda backend tarafını öğrenmeye çalıştım. Python bildiğim için Django öğrendim. Sonra tavsiyeler üzerine Asp.net C# ve Php kursları aldım. 

Udemy de Web uygulaması araması yaptığımda bu teknolojileri anlatan kursların ön planda olduğunu gördüm. Ancak dili İngilizce yapıp Web application araştırması yaptığımda en çok izlenen kursların Node.js, yani Javascript programlama dili olduğunu gördüm. 

Daha sonra Frontend tarafını da öğrenmeye başladım. Orada da yine Javascript teknolojileri öğrenmeye başladım. Html, Css ve Javascript öğrendim. Framework olarak React kursları izledim. Türkçe çok iyi kaynaklar bulamadım bu konuda. Bu alanda en iyi olduğunu düşündüğüm ve tavsiye ettiğim eğitmenler;

1.Maximilian Schwarzmüller

2.Jonas Schmedtmann

3.Stephen Grider 

4.Angela Yu 

5.Andrei Neagoie 

Node.js, React.js öğrendikten sonra Typescript öğrenmeye başladım. Burada da yine Maximilian Schwarzmüller kursunu önerebilirim. Frontend tarafında tailwind öğrendim. Next.js konusunda bir proje yaptım. 

Birden çok yazılım projesi yaparak kendimi geliştirmeye çalıştım. Son zamanlarda bütün odağımı Rexven platformunu geliştirmeye çevirdim. 

Şu anda e-ticaret satıcılarını, üretici – toptancılar, hizmet sağlayıcılar ile buluşturduğumuz ve satıcılar için faydalı araçlar sunan Rexven’i ekip olarak geliştiriyoruz. Ben de büyük bir vaktimi Rexven ürün yönetimine ayırıyorum.

Rexven tarafında React.js, Typescript, Tailwind, Node.js, Express.js, Postgresql kullanıyoruz. Dünyada güncel bir teknoloji çıkarsa takip etmeye çalışıyoruz.

Yazılıma yeni başlayacak olanlara tavsiyeler;

1.Hangi alanda uzmanlaşacağınıza karar verin. (Mobil, web, veri bilimi, oyun, yapay zeka …)

2.O alanda en güncel teknolojileri öğrenmeye çalışın. (Benim yaptığım gibi eski teknolojilerle vakit kaybetmeyin)

3.Bootcamp veya Udemy eğitimlerini takip edebilirsiniz. Ama kurs izlemek yetmez.

4.Kesinlikle kendinizi geliştirmek için proje yapın.

5.Kod yazarken Chat GPT gibi yapay zeka araçlarını bol bol kullanın. Müthiş bir zaman kazanacaksınız.

6.Ezbere kod yazmayın, işin temellerini öğrenmeye çalışın.

7.Programlama dillerine başlamadan önce yazılım nedir? Algoritma nasıl kurulur gibi konuları öğrenin.

8.Yazılım konusunda 3-6 ay kendinizi geliştirdikten sonra gerçek bir projede çalışmak için şirketlere başvurun. Gerekirse başlangıçta stajyer olarak çalışın. 

9.Sizden daha iyilerle beraber kod yazmaya çalışın.

  1. Birçok kaynak ingilizce. Hızlıca ingilizcenizi geliştirmeye çalışın.
  2. Aynı anda birden çok konuyu öğrenmeye çalışmayın. Bir teknolojide kendinizi geliştirin, yeterli seviyeye gelince başkalarına geçin.

Bu arada şu an öğrendiğimiz bir çok programlama dilinin ve kütüphanelerin büyük teknoloji şirketleri tarafından geliştirildiğini görüyoruz. Dünyanın en çok kullanılan dillerinden olan Python ve Go dilleri Google ekibi tarafından geliştirildi. Şu an çok kullanılan Frontend teknolojilerinden React Facebook ekibi tarafından, Angular Google ekibi tarafından geliştirildi. 

Bizimde böyle teknolojiye yön veren şirketlerden olmamız gerekiyor. Bunun için çalışıyoruz. Gelecekte Rexven ekibinden de bir yazılım dili, framework veya kütüphane neden çıkmasın?

Umarım bu yazı faydalı olmuştur. Başka bir yazıda da yazılım öğrenmek isteyenlere yol haritası anlatmayı planlıyorum. Merak ettiğiniz konuları yazabilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mehmet Tek
Startup ve girişimcilik ile ilgili merak ettiklerinizi bana yazabilirsiniz
Şirketlerimiz
https://mehmetek.com/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
Ankara
London - UK
Delaware - US
İLETİŞİMSosyal Medya Linklerim
Sosyal medyadan bana istediğiniz zaman ulaşabilirsiniz
Mehmet Tek
Startup ve girişimcilik ile ilgili merak ettiklerinizi bana yazabilirsiniz
Şirketlerimiz
https://mehmetek.com/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
Ankara
London - UK
Delaware - US
İLETİŞİMSosyal medya linklerim
Sosyal medyadan bana istediğiniz zaman ulaşabilirsiniz

Mehmet Tek – Tüm hakları saklıdır

Tüm hakları saklıdır